KOKTEYL YAPMA SANATI

KOKTEYL’lerin TARİHÇESİ

Genellikle kimse kokteyl sözcüğünün karıştırılmış içki yerine kullanıldığını ve nasıl ortaya çıktığını bilmez. Kokteyl sözcüğü ilk defa ispirto, şeker, su ve acı (bitter) karışımını ifade etmek için kullanılmıştır. Bir küçük yudumuyla kişiyi bulutların üstüne çıkaran bir içecek olarak bilinir.

Günümüzde kokteyl sözcüğü alkol içeren her karıştırılmış içkiyi ifade etmek için kullanılmaktadır. Kokteylin yaratılması ile ilgili bir kaç hikaye mevcuttur. Onların arasından meşhur olan hikayeler şunlardır:

İngiltere: 18. yüzyılda dövüş horozlarına ispirtolu ‘cock ale’ (horoz birası) içkisi verilmekteydi.  Bazen kazanan horozlara, sağ kalan horozun kuyruğunun, diğer parçalarının ve alkolün de eklendiği bir karışım ikram edilmekteydi. Karıştırılmış içkinin kokteyl adını oradan aldığı söylenmektedir.

Fransa: Fransa’nın şarap üretimindeki üstünlüğü, bugüne kadar bilinmektedir. Bu öneriye göre kokteyl kelimesi Bordeaux bölgesindeki karıştırılmış şarap bardağı ismi olan olan ‘coquetel’ geleneksel adından türetilmiştir.

Amerika: Bağımsızlık savaşı sırasında çoğunlukla Fransız ve Washington askerlerinin gittiği, Betsy Flannagan isimli bir bayanın işlettiği tavernada, Betsy Flannagan bir defasında tavuk görüntüleriyle dekore edilmiş bir bardakta hazırladığı içkiyi askerlere yemek olarak sunar. Fransız müşterilerden biri bu içkiyi tattığında ‘Vie Le Cocktail’ diye haykırarak onu kutlamıştır.

Kokteyl ilk olarak Amerika’da ün kazanmıştır. Amerika’da kokteytl barlarda sarhoş oluncaya dek içildiği gibi spor yarışmaları ve pikniklerde de destek verici karışım olarak içilirdi. Amerika’da 1920’lerde Yasak döneminde herkes içki içme alışkanlıklarını değiştirdi. Bulabildikleri içkiler eskisi gibi olmadığı için insanlar buldukları herşeyi karıştırarak kabul edilebilir bir içki ortaya çıkarmayı denemeye başlamışlardır. Bunun sonucunda “karıştırılmış içkiler (kokteyl’ler)” yaratılmıştır.

KOKTEYLLER’in  SINIFLANDIRILMASI

Kokteyllerin sınıflandırılması birçok şekilde yapılabilir. Bu çeşitler kokteylin içeriğine göre veya kokteylin miktarına göre olanları daha yaygındır.

Miktarına Göre Kokteyl Sınıfları:

  • Kısa  Kokteyller                     : Ortalama 10 cl’ye kadar olur
  • Orta  Kokteyller                     : Ortalama 20 cl’ye kadar olur
  • Uzun  Kokteyller                   : Ortalama 30 cl veya daha fazla olur

 İçeriğine Göre Kokteyl Sınıfları:

  • Pre Dinner (Yemek Öncesi) : Yemek öncesi içilebilecek bir kokteyldir .Yemek öncesi kokteyller sek veya orta sek olmalı, 2cl’den fazla tatlı içecek içermemelidir. Kokteylin hazırlanmasında herşeyden biraz kullanılabilir, şarap, sert alkol, likör ve değişik meyve suları kullanılabilir. Bu gruba en iyi örnekler Martini, Gibson, Daiquiri, Manhattan ve Kir kokteylleridir.
  • After Dinner (Yemek Sonrası) : Yemek sonrası içilebilecek bir kokteyldir. Yemek sonrası kokteyller genelde tatlıdırlar. Kokteylin hazırlanmasında herşeyden biraz kullanılabilir, şarap, sert alkol, likör ve değişik meyve suları kullanılabilir. Bu gruba en iyi örnekler Brandy Alexander , French Connection, Godfather, Godmother ve Rusty Nail kokteylleridir.
  • Long Drink : Günün her zamanında içilebilecek  kokteyllerdir alkol oranı düşüktür. Bu gruba en iyi örnekler Bellini, Bloody Mary, Champagne Cocktail, Gin Fizz, Garibaldi kokteylleridir.
  • Fancy Drink : Özel kokteyllerdir bu kokteyllerde günün her vakti içilebilir.

 

KOKTEYL YAPMA YÖNTEMLERİ

Kokteyl  yapmak bir sanattır. Kokteyl yapmak için değişik yöntemler vardır. Bunlar yapılacak olan kokteylin içeriğine göre değişebilirler.

Shake (Çalkalama) : İki tür kokteyl shaker’ı vardır. Standart ve boston shaker. Sheker’ın içine küp buzlar konur, üzerine kokteyl reçetesinde bulunan malzemeler konur sonra Shaker’ın kapağı kapatılarak birkaç saniye çalkalanır ve gerekli bardağa  koyulur.

Mixing Glass : Mixing glass’a (karıştırma bardağı) buz ve gerekli malzemeleri konur. Soğuyana kadar karıştırılır. Sonra hazırlanan kokteyl bar süzgeci ile uygun bardağa süzülerek servise sunulur.

Blend: Malzemeler elektrikli blendere konur ve eğer gerekiyorsa kırılmış buz ilave edilir. Gerekli miktarda karıştırılır ve daha sonra bardağa koyulur.

Build-Up : Malzemeleri direk olarak koktelyl’in yapılacağı bardağa koyulur, gerekli ise buz ilave edilir sonra stirrer ile karıştırılır ve sunulur.

Muddle : Malzemeleri direk olarak koktelyl’in yapılacağı bardağa koyulur, sonra ezilir. Örneğin Mojito için nane ezilir.

 

KOKTEYL  HAZIRLAMA

Kokteyl yapmayı başarabilmek için kullanılmış olan içecekleri çok iyi bilmek gerekir. Tatlardan iyi anlama yeteneği ve duyguların bazılarının önemi vardır.

Görünüm       : Kokteyllerin rengini ve dekorasyonunu kontrol etmek için önemlidir.

Koklama        : Kokteyllerin  aromasını ve kokusunu kontrol etmek için önemlidir.

Tatma            : Kokteyl tadını kontrol etmek için önemlidir.

KOKTEYL  TAVSİYESİ

Açık görüşlü ve profesyonel olmak misafir tadına uygun kokteyli tavsiye etmede önemi büyüktür. Barmen kokteyl reçetelerini çok iyi bilmeli ve içecekleri doğru sunabilmeli. Aşağıdaki üç kural misafirinize tavsiye etmenizi rica ettiklerinde hiç şüphelenmeden istekleri karşılamada çok önemlidir:

İstek Faktörleri : İstek yapıldığı zaman, mevsim, müşterinin cinsiyeti ve yaşı.

İçecek Faktörü : Dry, medium dry veya tatlı (hafif, orta veya tam alkol)

İçerik Faktörleri :Herkesin sevdiği vodka, gin, rum, tequila, whisky, brandy en önemli içeriklerdir.

Bu elementler barmenin profesyonel tecrübesi ile birlikte barmen için hiç düşünmeden müşterinin beğeneceği tavsiyeyi verebilme kabiliyetini yaratır.

SÜSLEME (GARNİTÜR)

Karıştırılmış içeceklerin ‘dekorasyonu’ ve ‘süslemesi’ arasında belirli bir fark vardır. Süslemede içeceği tamamlayan yenilebilir meyve veya sebzeler gereklidir. Bunlar içeceğin tadını tamamladıkları gibi içkinin rengi ile zıt renkle olmalıdırlar, yada bu iki işlevden birini yerine getirmeliler. Örneğin iki işlevide yerine getiren hem tadı tamamlayan hemde içecekler zıt renkte olan Bloody Mary’deki kereviz sapı gibi, örneğin içeceğin tadını tamamlayan süs Negroni’deki dilim portakal gibi ince bir şerit şeklinde biraz etli soyulmuş turunçgil kabuğu içeceğin üzerine kabuğun yağı çıkıncaya kadar (bu sert tat içkinin tadına tad katacaktır) lezzet vermesi için sıkılır, bu şekilde kullanılmış (sıkılmış) kabuğun içeceğin içine atılıp atılmaması isteğe bağlıdır.

Yenilir bir maddeyle başka bir süsleme tekniği bardağı dondurmak veya kenarlamaktır. Bu şöyle yapılır: bardağın kenarı küçücük meyve parçacıklarıyla ıslatılır ve kenar dondurucu maddeye batırılır, dondurucu madde şeker, tuz, kahve pudra şekeri, çikolata pudrası, çikolata parçası veya diğer yenilebilir olmasının zorunlu olduğunu burada ifade etmekte yarar var.

SÜSLEME TEKNİKLERİ

Twist / Bükmek: Süsleme malzemesi olarak kullanılacak olan portakal, limon, vs kabuğu bükülerek kokteyl bardağının ortasına veya içine konur.
Çeşni: Portakal, limon, vs kabuğu uzun ince biraz etlice olarak içeceğin üzerine sıkılır bu içeceğe sıkılan ürünün kokusunu verir.
Spiral: Portakal, limon, vs kabuğu spiral şeklinde kesilir ve bardağın kenarına tutuşturulur.

Meyve ve Diğer Süslemeler: Maraschino kokteyl kirazı, zeytin, arpacık soğanı, ananas, elma, portakal, salatalık,  kereviz sapı, nane  yaprağı, karanfil, ceviz vs. değişik şekillerde bardağın kenarına veya içine konulabilir.

DEKORASYON : İçeceklerin dekorasyonu yenmeyen ek malzemelerle yapılır. Örneğin pipet, kürdan, çubuk, karıştırıcı bazen küçük plastik figürler veya şemsiyeler. Normal olarak içecek  pipet ve karıştırıcı dekore edilir, plastik figürler ve şemsiyeler dünyada pek yaygın değildir ve bunlar genelde özel içecekler için kullanılır. Karıştırıcıların ve pipetlerin seçimi rastgele yapılmamalı örneğin açık renkli bir pipet beyaz bir içeceğin içinde kaybolacaktır. Hem dekorasyon hemde süs aynı anda kullanıldığında bunların içeceğin kendi kalitesini başka yöne çekecek şekilde olmaması gerektiğini asla unutulmamalı.

KOKTEYL YAPIMINDA  KULLANILAN TERMİNOLOJİ

Dash  (Atım)                          : Yaklaşık 0,8ml

Tespoon (Çay kaşığı)             : Yaklaşık 4,9ml

Barspoon (Bar kaşığı)            : Yaklaşık 14,7ml

Up                                              : Üzerine koyulan içecek

Fill Up                                       : Üzerini tamamen doldurmak

Neat  (Temiz)                           : Buzsuz, susuz

On the rocks                             : Buz üzerine dökülmüş içecek

Candy Syrup / Sweet &Sour  : Şeker şurubu

Straight up                                : Stirır ile buz koymadan karıştırmak

Virgin                                     : Alkolsüz

K0KTEYLLER HAKKINDA YORUMLAR ve YARATILIŞ TARİHİ

Bellini : Giusseppe Cipriani, Bellini’yi 1943’de, Venedik Harry’s Bar’da yaratmıştır.

Bloody Mary : Fernand “Pete” Peitot, Bloody Mary’i, 1912’de Paris’de Harry’s Bar’da yaratmıştır.

Brandy Alexander : Tahmini olarak 1922’de gün ışığına çıkmıştır ve Londra Ciro’nun Kulüb’ünde çalışan Harry MacElhone’a atfedilmiştir.

Bronx : New York, Waldorf Astoria’da Johny Solon tarafından,  Bronx hayvanat bahçesini ziyaretinden sonra bulunmuştur.

Buck’s Fizz : 1921’de, Londra’da Buck’s Kulüb’de bir barmen olan Bay McGary tarafından yaratılmıştır.

Daiquiri : Orijinal daiquiri, Küba’da çalışan Amerikalı bir maden mühendisi olan Jennings Cox tarafından yaratılmıştır ve ismini Santiago yakınındaki bir kasabadan almıştır.

Dry Martini : Bazıları, 1880lerin sonlarında Martinez olarak adlandırılırken, Jerry Thomas’ın martiniyi yarattığına inanır.  Martinez’de, Martini di Armia di adında bir barmenin onu New York Knickerbocker otelinde yarattığını iddia eden bir plaket var.  Kesin olarak, 1900’lerde, barmenler ve müşteriler tarafından Avrupa ve Amerika’da iyi bilinir hale geldi.

Frozen Daiquiri : İlk Frozen Daiquiri, La Floridita Bar’da Constantino Ribailaqua tarafından 1912’de Havana, Küba’da yaratılmıştır.

Gin Fizz : İlk olarak 1870’lerde magazin makalelerinde bahsedilmiştir.

Horse’s Neck : Orijinal reçete alkol içermiyor fakat 1910 civarında bourbon eklendi.  Diğer içkilerde kullanıldı fakat şimdi en populer olanı brandy.

Irish Coffee : Irish Coffee’nin orijinal reçetesi, İrlanda, Shannon Havaalanında şef barmen olan Joe Sheridan tarafından yaratılmıştır.

John Collins : Orijinal Collins, 1800lerin başlarında, Londra Conduit  Caddesinde, Limmersdaki baş barmen tarafından yaratıldı.

Kir : Fransa, Burgandy’deki çiftlik çalışanları, şaraplarını daha içilebilir yapmak için bunu yarattılar.

Kir Royale : Şarabın yerini şampanya aldığında, içkiye yeni bir isim verildi.

Mai-Tai : Mai-Tai’nin orijinal yaratımına ilişkin iki iddia var.  Kabul edilen iddia, 1930larda, Hollywood’da Don the Beachcomber Restauranında Don Beach için olanıdır.  Diğer versiyon, 1944’de Trader Vics’dedir.

Manhattan : Manhattan, 1874 yılı civarında, Manhattan Kulüb’e atfedilmiştir.

Margarita : İsmi Amerikalı aktris Marjorie King tarafından verilmiştir, “Rancho Gloria”’nın sahipleri tarafından, Meksika, Tijuana yakınlarında yaratılmıştır.

Mimosa : Buck’s Fizz’den farklı olarak, Grand Marnier’in iki atım eklenmesiyle, bu kokteyl, 1925’de, Fransa’da, Paris’teki Ritz Otelde yaratılmıştır.

Mojito : 1942’de, Küba Havana’da La Bodeguita del Medio’da Angelo Martinez tarafından yaratılmıştır.

Negroni : İsmi, Floransa’da Casoni Bar’ı düzenli olarak ziyaret eden Count Camillo Negroni’den çıkmıştır ve kendisi Fosco Scarselli tarafından, 1919’da yaratılmıştır.

Old Fashioned : Bu kokteyl, Kentucky’de bourbon üretim fabrikası olan Colonel James E Pepper ve Pendennis Kulüb’in barmeni Louisville tarafından yaratılmıştır.

Pina Colada : İki barmen bunu bulduğunu iddia ediyor.  Biri, 1954’te Caribe Hilton’dan Ramon Marrero Perez ve diğeri 1963’te La Barrachina Restaurandan Don Ramon Portas Mingot.

Planter’s Punch : 1879’da Myerlerin Rum içki fabrikasının açılışını kutlamak amacıyla yaratılmıştır.

Screwdriver : 1950lerde yaratılmıştır.

Sezarac : Amedee Peychaud’un 180’lerde James Bond’un Live and Let Die filmi için yapılmıştır.

Singapore Sling : Orjinali, 1915’de Singapur Raffles Otel’de barmen olan Ngiam Tong Boon tarafından yaratılmıştır.

Tequila Sunrise : 1930larda yaratılmış olan bir Meksika içeceğidir.

Whitte Lady : Londrada 1919’da Ciro’s Club’tan Harry Mac Elhone tarafından yaratılmıştır

Adres
Pürtelaş Sokak Köşe Palas Apt. B Blok No:1 Daire 2 Cihangir Taksim – İstanbul

Telefon
+90 533 766 3214

Mail
barmen@barmen.org.tr