BAR EKİPMANLARI

KOKTEYL  ÇALKALAMA  ARAÇLARI (SHAKER)

Kokteyl  çalkalayıcıları  iki  temel  gruptadır;  Boston shaker   bazen  Amerikan  çalkalayıcı  olarak  anılır. Standart  shaker (çalkalayıcı)  yada  üç  parçalı  çalkalayıcıdır.

 

Standart  Shaker : Standart çalkalayıcılar neredeyse her zaman metaldir. Orta parçası süzgeç şeklinde yapılmış üç parçadan oluşmaktadır. Eğer bu şekilde süzgeç bulunduran bir çalkalayıcı kullanıyorsanız çok yavaş bir şekilde boşaltmanız gerekir bunun için bir çok barmen boşaltmadan önce koninin üstündeki parçayı süzgeçle birlikte çıkarır, koniyi süzgeçlemi yoksa süzgeci çıkarıp kullanmak zaman kazandırıp kazandırmadığı şüphelidir ve daha çok barmenin kişisel seçimidir. Karıştırıcılar meyve suyu veya günlük ürün içeren ve kuvvetli çalkalama gerektiren içecekleri hazırlamak için kullanılırlar.  

 

   

Boston Shaker: Boston çalkalayıcı koni şeklinde iki parçadan oluşur, bazen her iki parçada metal iken bazen bir parça metal diğer parça camdır. Bir çok barmen tarafından bu çalkalayıcı tercih edilir. Çünkü karışımın atlayışı daha uzun olduğundan karışımın soğuması ve parçaların karışımı hızlıdır. Bu karıştırıcıda erimiş buz kullanıldı ise süzgeç kullanılması gereklidir.

KARIŞTIRMA  SÜRAHİSİ (MIXING GLASS)

 

    Karıştırma sürahisi bir çok şekil ve ebattadır. Barmenler tarafından en çok kullanılanlar ise düz ve boşaltma ağzı olan veya alt kısmı dar ve yine boşaltma ağzı olan sürahiler. Bu tür sürahilerde süzgeç kullanmak önemlidir. Diğer karıştırma sürahileri ise geniş bir brandy bardağı veya geniş bir testi gibidirler her ikisininde boşaltma ağzı ve buz tutucu ağzı vardır. Bu tür kaplar bar kullanımı için çok zordur. Karıştırma  sürahileri meyve suyu veya günlük ürün içermeyen ve karışımı kolay olan içecekleri hazırlarken kullanılır.

SÜZGEÇ (STRAINER)

 

 

Süzgeç hem kokteyl çalkalayıcı hemde karıştırma sürahisi ile kullanılır. Süzgeç buzu kapta tutar ve buzun sadece erimiş kısmının bardağa girmesini sağlar. Sıkça kullanılan süzgeç yassı, delikli bir disk ve tutacağı olan şeklidir. Diskin etrafı yayla çevrilidir yayın amacı süzgeci değişik ebattaki shaker ve karıştırma sürahileriyle kullanabilirlik  sağlamak. Süzgecin dizaynında son zamanlarda yapılan bir ekleme kulaktır, süzgecin kabın ağzına iyi bir şekildeoturmasıiçin. Kabın içine yerleştirilmiş veya yerleştirilmemiş süzgecin kullanım tekniği  ayrıdır.

 

BAR  KAŞIĞI (BAR SPOON)

 

   

Bu uzun ve ortası spiralli tutacaklı bir kaşıktır. Karıştırma sürahisindeki parçaları karıştırmak veya hazırlanmış içecekteki parçaları karıştırmak için kullanılır. Tutacak yerinin baş kısmında yassı bir tabaka vardır  ve  bu  kısım  bazı  içeceklerin  yapımında kullanılan  nane  ve  şekeri ezmek içindir.

 ELEKTRİKLİ  İÇECEK  KARIŞTIRICI (MİXER)

 

Bu araç bir çok barda bulunmamaktadır. Bu araç daha çok sütlü ve buna benzer içeceklerde kullanılır. Bazı barmenler yinede shaker yerine bunu kullanırlar ama bu araçla içeceklerin hazırlanmasında küp veya parçalanmış buz hangisi olursa olsun kullanılırsa araca zarar verecektir.

 

ELEKTRİKLİ  BLENDER (ELECTRIC BLENDER)

 

Bu araç mutfaklarda kullanılan blendere benzer ama bıçakları buzla başa çıkabilmesi için çeliktir. Yinede kullanılan buzun küp şeklinde değil parçalanmış olması tavsiye edilir. Parçalanmış buz kullanmak bu araçla hazırlanması gereken içeceklerde daha iyi sonuç verecektir. Blenderin temeli güçlü bir elektrikli motor ve açma kapama düğmesinden oluşur ve genellikle hız ayarlayıcı düğme vardır. Blenderin konisi camdan plastikten ve parlak çelikten olabilir. Elektrikli blender shaker yerini tutamaz ama meyve ezmesi gerektiren veya şerbet türü içeceklerin hazırlanmasında kullanılır.

ÖLÇEKLER (JIGGER’s)

 

Bazı ülkelerde likör hazırlanırken ölçek kullanılması kanuni gereksinimdir. Kullanılan değişik türleri vardır ve bunlar değişik maddeden yapılırlar, genelde metal veya camdırlar. Birçok ölçek tipinde tutacak ağız ağıza konmuş şişe şeklinde optik ölçekler vardır. Ölçeklerin ebatları her ülkenin kendi yasalarına bağlı olarak değişir. Bazı ülkelerde ülke genelinde standart ölçek kullanılırken bazı  ülkelerde mahalli idareler her bar türüne göre değişik ölçek  kullanılmasını belirlerler.

BUZ PARÇALAYICILAR (ICE CRUSHERS)

 

  Buz parçalayıcılar çok farklıdır az miktarda buz için el parçalayıcıları yada geniş bir model elle kolu çevrilen parçalayıcılar ve buz makinesinin yaptığı değişik şekil ve ebattaki buzları parçalamak için elektrikli parçalayıcılar vardır. Parçalanması gereken buzun hacmine bağlı olarak ihtiyaç duyulan araç değişmektedir.

MEYVE  SIKACAKLARI (JUICE EXTRACTORS)

Aynı buz parçalayıcılar gibi sıkacaklarda basit el sıkacakları  yada büyük ve pahalı elektrikli makineler olabilir. Birçok  barda barmen mutfakta önceden hazırlanmış meyve suyu temin edebilmekte taze sıkılmış meyve suları satın alınabilir  yada taze sıkılmış meyve suyu isteyebilecek müşteriler için  küçük  pres  sıkıcılar  barda  bulundurulabilir.

 SABİT  MAKİNALAR (FIXED MACHINERY)

Bunlar buz makineleri, buzdolapları, soğuk raflar, soğutma  kabinleri, bulaşık makinesi ve kahve makinesidir. Dünyada sıralanan bu araçların kullanımı çok yaygın olduğundan temsili bir örnek verilmesi gerekebilir. Yetkiliden barınızda bulunan makinelerin nasıl kullanıldığını ve nasıl tamir yapılacağını size öğretmesini rica edin. Bu makinelerin temizleme ve bakımlarıyla birlikte listesi sizin için faydalı olabilir.

Adres
Pürtelaş Sokak Köşe Palas Apt. B Blok No:1 Daire 2 Cihangir Taksim – İstanbul

Telefon
+90 533 766 3214

Mail
barmen@barmen.org.tr